Nuffnang Ads

Saturday, 8 December 2012

NAK ABISKAN GANCHE YG BYAK2 :)

Assalamualaikum uools~


Uooolsss de rasa jeles x ngan kek atas 2 ahahah..
x leh blah ayat kan...
asyik kek jer kan.. 
saje je nak abiskan ganache lebihan kek sebelum nie.. daripada aku sedih tengok dia kena buang..waaa (tetiba jer kan hikhikhik)
kek atas 2.. aku cari yang paling simple dalam en gugle... kat mana lupa dah ehehe.. kat bawah nie aku sertakan sekali resepi yang agak senang..simple n yummy.. pada tekak aku la.. tekak orang lain.. rasa sendiri la eh hahaha ;)
lagipon kek nie moist sangat2.. 

KEK COKLAT MOIST:

Bahan2:
2 cwan tepung gndum

1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
( bahan A ** ayak**)

1 cwan serbuk koko
1 cwan gula perang (sya gna gula putih biasa)
1 cwan susu pekat
1 cwan air panas (sya guna suam..coz akn dimasak juga nnti hihi)
1 cwan air biasa (sya gantikn ngan susu cair/ susu segar pon boleh)
1 cwan minyak
4 sudu bsar susu tepung (jika guna ssu segar/ ssu cair..abaikan)
( bahan B ** campur n masak semua atas api)

2 biji telur (pukul hingga kembang)
Esen vanila
(Bahan C ** telur dah kembang,masukkan esen vanila)

Kemudian masukkn bahan B kedalm bahan A, kacau sehingga sebati.. Masukkan bahan C.. Kacau rata semua,kaup balik.
Kukus selama sejam @ sehingga kek msak

Ganache::
200 gm whipping cream
300 gm choc compaund
Sedikit butter

Cara2
Masakkan whipping cream,sehngga tepinye berbuih,ttup api,masukkn choc yg telah dipotong kecil,kacau sehingga choc cair,masukkan butter, kacau sehingga semua rata n sebati.. Bleh la curah atas kek.. Bleh wat ntuk 3,4 bji kek nie .. bleh adjust kuantiti nyer ye :)
SELAMAT MENCUBA YE.. uolls try..sedap x pada tekak korang hehehe
Sekian..

No comments:

Post a Comment