Nuffnang Ads

Thursday, 30 August 2012

BISKUT MAKMUR

Jom~ kiter bercerita sal resepi plak hehehe
mOOd masih mood rya... saya sertakan disini biskut mkmur saya wat la kan~
nie pon de amik org nyer resepi.. tapi dah lupa siapa.. sya olah kan sikit... ikut yg resepi ori.. xde minyak sapi.. tapi sya masukkan juga.. pada yg x suka minyak sapi.. bleh ikut resepi ori yoo ;)

OK LA~ saya masukkan resepi ori ye... klu nk ikut yg betul2 ori.. terlembik skit nnti.. haaa mmg kena adjust hihi


BISKUT MAKMUR

BAHAN2:

1 cawan marjerin @ butter (saya cmpurkan dengan minyak sapi.. jadinyer 1/2 cwn butter & 1/2        
                                        minyak sapi)
2 cawan tepung gandum (sya gunakan 3 cawan - mula2 sangai 3 cawan tepung gandum.. selebihnya
                                     ikut pada adunan.. lembik sngt bleh campurkan lagi tepung)

BAHAN INTI:

Kacang tanah yg mencukupi - digoreng dan ditumbuk kasar
Susu pekat manis yg mencukupi
(campurkan 2,2 bahan.. susu jgn banyak sangat.. nanti dah bakar.. inti jadi agak keras)


CARA2:


  1. Sangai tepung gandum dahulu.. (sangai- goreng tanpa minyak)... smpai tepung 2 agak2 ringan   sedikit.. klu ikut cara lama... jemur tepung 2 dahulu.. nie nak raya cuaca pon ala2 manje mndung kan hehe.. sangai kan ajer.
  2. Dalam periuk yg lain plak.. cairkan butter n minyak sapi... sesudah cair.. ketepikan bagi sejuk
  3. Tunggu la kedua2 nya sejuk ye.. kang panas2 nak wat.. melecur tangan yg halus lagi mulus 2 hehehe~ sementara nak tunggu sejuk.. bleh p jejalan kota rya dlu hahaha~ smbil2 2 bleh la wat keje lain dlu...
  4. Setelah sejuk.. campaurkan minyak sapi n butter yg dah cair 2 ke dlam bekas tepung.. adun sebati smpai menjadi adunan yg lembut dan tidak berminyak.. agak lembik campurkan tepung gndum sedikit2... x sangai pon xpe.. nanti nk masuk dlam oben juga hihi~
  5. Buat bulat2, isikan inti dan bakar dalam oven... x lama.. dlam 7-8 mnit jer.. suhu pon ikut dan jer sya  nie kekeke~ 120 drjah celcius... bwah biskut dha bertukar kaler.. ok dh,, lgipon kan dah sangai tepung tadi sekejap...
Pada sesiapa nk wat try la.. cam celaru lak.. banyak sangat arahan kekekeke
mana2 yg x faham.. leh tya ok.. jgn malu2 segan2 :)



No comments:

Post a Comment